Martijn van Dam: uit de luwte

Martijn van Dam

Martijn van Dam (Foto: Angelo van Leemput)

Martijn van Dam is nu ruim een jaar bestuurder bij de NPO. Al die tijd heeft hij zich niet bemoeid met de discussie over de toekomst van de publieke omroep. Nu kiest hij het podium. ‘Als ik moet kiezen tussen sterk geprofileerde omroepen en het BBC-model, dan kies ik voor het BBC-model.’

Van Dam: ‘Ik heb bij sterk geprofileerde omroepen het beeld van hoe het vroeger was, met omroepen die onderdeel waren van een eigen zuil. Die tijd ligt achter ons. Ik ben niet voor terug naar vroeger. Of de publieke omroep reclamevrij moet? Ik denk dat niemand reclame wil. Ik zou zonder reclame willen, maar zonder dat geld kunnen wij niet meer heel Nederland bedienen.’

Van Dam koos voor een jaar in de betrekkelijke luwte, een jaar waarin hij onder meer plannen ontwikkelde voor een digitale toekomst van de NPO, onder met de ‘doorontwikkeling’ van NPO Start. Met de oplaaiende discussie over de toekomst van de publieke omroep en het (deels) verdwijnen van bijvoorbeeld journalistieke titels als Andere Tijden en Brandpunt+ bemoeide Van Dam zich niet. Van Dam: ‘Nee, dat heeft ook alles te maken met hoe ons omroepbestel werkt. Op het moment dat het oplaaide was er nog volop discussie en wij horen als raad van bestuur ook uiteindelijk een beslissing te nemen aan het eind waarbij we alle verschillende opvattingen wegen. Het is dan ook niet gepast om je midden in die discussie te gaan mengen in die discussie, want dan zet je jezelf eigenlijk al vast. We hebben ook een aantal keer gereageerd op de discussie in de media, maar wel met gepaste terughoudendheid die hoort bij een discussie over de programmering.’

Dat deze afwachtende houding hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen, lijkt Van Dam niet te deren: ‘Ik heb veertien jaar in de Haagse politiek gewerkt, dus ik ben wel wat gewend. Het is niet voor niets dat het woord ‘omroeppolitiek’ ook in de dikke Van Dale staat. Discussie hoort een beetje bij dit bestel. Het mooie aan dit bestel is de grote diversiteit en dat betekent dat er ook heel veel verschillende belangen zijn. Er is altijd discussie geweest over de bevoegdheden van de raad van bestuur. Ik heb in Den Haag geleerd dat je niet te snel je hoofd op hol moet laten brengen en je rustig aan je koers moet werken.’

Martijn van Dam was op zondag 7 oktober 2018 te gast in het NPO Radio 1-programma De Perstribune van Omroep MAX. Op de site van NPO Radio 1 is het gesprek terug te kijken en te luisteren.

Presentatie: Margreet Reijntjes en Carrie ten Napel
Redactie: Ron Vergouwen, Mariëlle Dekker, Angelo van Leemput
Eindredactie: Angelo van Leemput

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *