Gerard van der Wulp: tegen het opleuken

Gerard van der Wulp

Gerard van der Wulp (Foto: Angelo van Leemput)

Gerard van der Wulp was jarenlang het gezicht van het NOS Journaal – zowel voor als achter de schermen. Als hoofdredacteur verlegde hij de focus naar een 24-uurs nieuwsvoorziening.

Van der Wulp stond in de jaren tachtig als hoofdredacteur van het journaal aan de basis van de huidige 24-uurs nieuwsvoorziening van de NOS: ‘Onder mijn leiding hebben we het journaal omgebouwd van een vrij institutionele organisatie naar een nieuwsorganisatie die 24 uur per dag nieuws bracht. Toen ik kwam was de hele organisatie gericht op het Achtuurjournaal. Alleen om zeven uur en half elf had je nog twee kleine journaaltjes. Het Achtuurjournaal was destijds een instituut. Het werd op zowel Nederland 1 als Nederland 2 uitgezonden en had een kijkdichtheid van tegen de 90 procent. Het was bijna verplicht journaal kijken. Eind jaren tachtig is dat veranderd. Toen kwam Nederland 3 erbij en daarna de commerciële zenders. Het Journaal was alleen nog maar op Nederland 1 te zien. Ons bereik dreigde fors omlaag te gaan. Daarom hebben we de focus verlegd van het Achtuurjournaal naar een 24-uurs nieuwsvoorziening, met livejournaals van ’s ochtends zeven uur tot middernacht. Daar zijn we goed in geslaagd.’

Volgens Van der Wulp heeft Nico Haasbroek, de man die hem opvolgde als hoofdredacteur, met het journaal de verkeerde afslag genomen. ‘Nico Haasbroek is bezig geweest met het opleuken van het journaal. Dat vond ik een verkeerde keuze. In de tien jaar die ik hoofdredacteur was, waren we erop gericht het journaal een serieuze nieuwsbron te laten zijn. Je moet niet alleen naar het journaal kijken om onderhouden te worden.’

Gerard van der Wulp is onder meer oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal, voormalig correspondent in Washington en voormalig directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij was op zondag 25 maart 2018 te gast in het NPO Radio 1-programma De Perstribune van Omroep MAX. Op de site van NPO Radio 1 is het gesprek terug te luisteren.

Presentatie: Margreet Reijntjes en Govert van Brakel
Redactie: Ron Vergouwen, Angelo van Leemput
Eindredactie: Angelo van Leemput

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *