Jan Peter Balkenende: hoop bieden

Management Scope nr. 7, 2016

Management Scope nr. 7, 2016

De één was als premier ruim acht jaar lang leider van Nederland. De ander is al jarenlang een autoriteit op het gebied van menselijk gedrag en leiderschap. De Zeeuw Jan Peter Balkenende en de Vlaming Herman Van den Broeck ontmoeten elkaar in het kantoor van Balkenende bij de Maatschappelijke Alliantie, in een statig pand vlakbij het Vredespaleis in Den Haag.

Balkenende is er net ingetrokken: de schilderijen staan nog op de vloer. Onder leiding van Arjan Eleveld, ceo van adviesbureau Jonathan Warner, praten ze over leiderschap en over de uitdagingen voor de moderne leider. Van den Broeck: ‘Waar het uiteindelijk om gaat is impact.’ Balkenende: ‘Hoop bieden, dat is de kern.’

‘Wie mij als leiders geïnspireerd hebben,’ zegt Balkenende, ‘zijn mannen als John F. Kennedy en Martin Luther King. Toen King werd vermoord was ik twaalf. Ik weet nog hoe geëmotioneerd ik was. King pleitte voor een samenleving waarin plaats was voor iedereen. Een mooie boodschap vond ik dat. Ook Mahatma Gandhi zie ik als voorbeeld, onder andere vanwege zijn wijze levenslessen. The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others. Dat is echt geweldig.’

(…)

Verder lezen? Dat kan. Het volledige artikel is verschenen in Management Scope, nr. 7, 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *