Trinko Keen: extreme opoffering

Trinko Keen

Trinko Keen (Foto: Angelo van Leemput)

Trinko Keen is één van de beste Nederlandse tafeltennissers ooit. Zijn geheim? ‘Een extreem goede voorbereiding.’

Trinko Keen werd zes keer Nederlands kampioen en haalde vier Europese medailles. Keen: ‘In 1998 had ik mijn beste jaar. Op het EK in Eindhoven ging het heel goed, in de landenwedstrijd en solo. Ik stond in de halve finale op voorsprong tegen de nummer 1 van de wereld, Vladimir Samsonov. Mijn geheim toen? Ik had me extreem goed voorbereid, me een jaar volledig teruggetrokken. Ik wist van elke minuut precies wat ik moest doen. En dat gaf mij tijdens dat toernooi een goed gevoel: ik heb er alles aan gedaan, mij kan niets gebeuren.’

‘In mijn kluizenaarsfase deed ik exact wat ik moest doen. Of ik nou moe was of niet: ik lag om tien uur in mijn bed. Ik heb die periode nooit als eenzaam ervaren. Mijn vrienden zeiden destijds wel wel dat ik ‘eendimensionaal’ was. Mijn vriendin, die ik al van voor mijn topsporttijd kende, zei wel eens: ik verlang terug naar de Trinko de middelbare school. Die Trinko komt nu weer een beetje terug, hoop ik.’

‘Op het EK van 1998 had ik me voorgenomen dat ik geen enkele kans wilde missen. Maar de omgeving werd euforisch: een medaille in de landenwedstrijd, er kwamen steeds meer journalisten, de wedstrijden kwam op tv. Het grootste gevecht dat je dan moet leveren, is met de tevredenheid bij jezelf. Ik stond te genieten dat ik zo goed speelde en zo ver was gekomen. Als ik me beter had kunnen focussen op die partij had ik misschien net wel een beslissende game gewonnen.’

Trinko Keen was op zondag 17 april 2016 te gast in het NPO Radio 1-programma De Perstribune van Omroep MAX. Op de site van De Perstribune is het gesprek terug te luisteren.

Presentatie: Margreet Reijntjes en Govert van Brakel
Redactie: Kamiel Arents, Jules van der Wardt, Angelo van Leemput
Eindredactie: Angelo van Leemput

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *