Ben Sonnemans: vriendelijke reus

Ben Sonnemans

Foto: Angelo van Leemput

Ben Sonnemans is voormalig judoka en oud-bestuurslid van de judobond. En bovenal een kast van een vent. ‘Als de mensen goed naar me kijken, zien ze een vriendelijke reus met een klein hart.’

Sonnemans: ‘Toen ik Europees kampioen werd in Oostende, in 1997, heb ik een helikoperdansje gemaakt van vreugde. Ik heb toen heel lang het gevoel gehad dat ik vloog. Ik bleef het zo ervaren. Toen ik het goud in handen had dacht ik: ik blijf gewoon nog even doorvliegen. Maar voor een judoka is het niet goed om te vliegen, je moet anderen laten vliegen op de mat.’

Fascinerend
‘Vooral dat werpen vond ik mooi. Je pakt iemand op, geeft een zwieper en hij vliegt door de lucht. Judo is iemand door de lucht gooien, zonder dat die er erg in heeft dat het gaat gebeuren.En het mooiste is dat je iemand laat vliegen door gebruik te maken van zijn kracht. Dat is fascinerend. Het roept iets heel puurs op. Het zit dicht tegen alfa-gedrag aan. ‘

Vergevingsgezind
Sonnemans werd in het najaar van 2014 aan de kant gezet als directeur topsport van de Judo Bond Nederland. ‘Ik ben inmiddels een stap verder. Ik geloof in vergevingsgezindheid. Mijn intentie was niet om de ‘BV Ben Sonnemans’ beter te maken, maar om het judo in Nederland naar een hoger plan te brengen.’

Ben Sonnemans was op zondag 3 april 2016 te gast in het NPO Radio 1-programma De Perstribune van Omroep MAX. Op de site van De Perstribune is het gesprek terug te luisteren.

Presentatie: Margreet Reijntjes en Govert van Brakel
Redactie: Kamiel Arents, Jules van der Wardt, Angelo van Leemput
Eindredactie: Angelo van Leemput

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *