Hubert Fermin: last van schuldgevoel

Hubert Fermin

Hubert Fermin (Foto: Angelo van Leemput)

Acteur Hubert Fermin is kritisch naar zichzelf. ‘Ik vind het nooit goed,’ zei hij zondag in het MAX-programma De Perstribune op NPO Radio 1. Fermin is nu te zien als butler Leo Coops in de tv-serie Heer & Meester.

Fermin: ‘Er zijn wel rollen waar ik blij om ben dat ik ze heb mogen spelen. Dan denk ik eerst aan toneel. Rollen in Pinter-stukken. Maar ook aan de film Exit, waarin ik een Marechaussee-commandant speelde. Daarvan ben ik blij dat ik ze gedaan heb. Maar ik zou nooit zeggen: kijk, dat heb ik nou goed gedaan. Dat is mij eigen. Dat klinkt heel mooi en heel bescheiden, maar het is ook een lastige eigenschap. Ik heb snel last van schuldgevoelens: ‘Het zal wel aan mij liggen’, ‘Ik heb het niet goed gedaan’, ‘Ik had het beter moeten doen.’

Fermin is inmiddels een gewaardeerd acteur. Toch kwam zijn loopbaan moeizaam op ging. Na een jaar moest hij bijvoorbeelde de toneelschool verlaten. ‘Het argument was toen: je hebt talent, maar je maakt er onvoldoende gebruik van. En achteraf denk ik dat ze gelijk hadden. Er was genoeg aanleg, maar ik kwam niet door een bepaalde barrière heen.’

‘Mijn voorbeeld op de middelbare school was Guus Hermus, die Cyrano de Bergerac speelde. Ik had daar een langspeelplaat van, die ik helemaal heb grijsgedraaid. In een later stadium waren Carol Linssen en Eric Schneider mijn voorbeelden… Ik heb het geluk gehad dat ik met die twee kon samenspelen later. Dat is mooi hoor als je met je jeugdhelden op het toneel kan staan.’

‘Ik heb King Lear gespeeld, bij wijze van mijn afscheid bij De Appel. Eric Schneider kwam op een avond na afloop naar mijn kleedkamertje. Hij zei: ‘Je hebt de essentie van Lear gespeeld’. Nou, dat zijn mooie momenten.’

Huber Fermin was op zondag 31 januari 2016 te gast in het NPO Radio 1-programma De Perstribune van Omroep MAX. Op de site van De Perstribune is het gesprek terug te luisteren.

Presentatie: Margreet Reijntjes en Govert van Brakel
Redactie: Kamiel Arents en Angelo van Leemput
Eindredactie: Angelo van Leemput

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *