Monique Velzeboer: gevormd door shorttrack

Monique Velzeboer

Monique Velzeboer (Foto: Angelo van Leemput)

‘Shorttrackmentaliteit’. Daar heeft Monique Velzeboer veel aan te danken in haar leven, zo zei ze in het NPO Radio 1-programma De Perstribune. ‘Een shorttracker leert omgaan met tegenslag.’

Velzeboer won op de Olympische Spelen van Calgary (1988) goud, zilver en brons bij het shorttracken. Kleinigheidje: shorttrack was destijds een demonstratiesport. Velzeboer: ‘Ik mag mezelf geen Olympisch kampioen noemen, ik sta niet in de officiële boeken. Maar ik was toen wel de beste. De hele wereldtop was aanwezig. Soms verbeter ik mensen wel eens als ze me Olympisch kampioen noemen. Ach, het maakt me niet zoveel uit: jullie zijn me niet vergeten.’

Helm
In 1993 sloet het noodlot voor Velzeboer toe. Bij een trainingsstage in Frankrijk, in de aanloop naar de Spelen van Lillehammer, kwam ze zwaar te val. Ze liep een dwarslaesie op. ‘Ik wist meteen dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Mijn helm heeft verdere schade voorkomen.’

Volgende rit
Over de verwerking van het zware ongeluk zegt Velzeboer dat ze veel heeft te danken aan haar topsportmentaliteit. Of nog beter gezegd: haar shorttrackmentatiteit. ‘Een shorttracker is gewend met tegenslag om te gaan: tegenstanders die vallen, scheidsrechters die er naast zitten. Toch ga je altijd weer de volgende rit rijden.’

Heiden
Velzeboer is alweer jaren werkzaam als fotograaf. Momenteel werkt ze samen met fotograaf John de Koning aan het boek Goudkoorts, dat in de zomer van 2016 moet verschijnen. In het boek staan portretten van sporters die goud haalden op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Bijzonder is dat alle sporters met bodypaint in goud zijn verguld: ‘Eric Heiden in zijn gouden schaatspak heeft me geïnspireerd.’

Monique Velzeboer was op zondag 24 januari 2016 te gast in het NPO Radio 1-programma De Perstribune van Omroep MAX. Op de site van De Perstribune is het gesprek terug te luisteren.

Redactie: Pieter Willemsen, Jules van der Wardt
Presentatie: Elles de Bruin en Govert van Brakel
Eindredactie: Angelo van Leemput

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *