Baptiest Coopmans: machtig mediaman

Baptiest Coopmans

Baptiest Coopmans (Foto: Angelo van Leemput)

Ziggo-directeur Baptiest Coopmans behoort tot de machtigste mensen in medialand. Hijzelf relativeert: ‘Dat wij af en toe iets doen op televisiegebied, betekent niet dat ik nu omroepman ben.’

Ziggo-CEO Baptiest Coopmans lanceerde in het najaar van 2015 een ‘gratis’ sportkanaal met Jack van Gelder als gezicht. Het bedrijf presenteerde zich daardoor niet langer en alleen als ‘kabelaar’, maar ook als mediabedrijf.

Het mediavakblad Broadcast Magazine plaatste Coopmans daarop onmiddellijk in de toptien van machtigste mediamensen, samen met bijvoorbeeld Sander Dekker en John de Mol. Coopmans blijft nuchter: ‘Zo’n lijstje doet me niets. Als je aan het hoofd staat van een grote organisatie kom je wel vaker in dit soort lijstjes terecht. Ik kan en wil me op geen enkele manier meten met iemand als John de Mol. Voor hem heb ik grote bewondering.’

Geen concurrentie
Volgens Coopmans heeft Ziggo een duidelijke core business: ‘Ziggo is in eerste instantie een kabelaar. We leveren internet-, telefoon- en tv-aansluitingen. We willen aantrekkelijker zijn dan de concurrenten en daarom proberen we met een paar unieke dingen onszelf te differentiëren. Maar we gaan op geen enkele manier de concurrentie aan met de NOS, SBS of RTL.’

Belofte
Het vorig jaar gelanceerde Ziggo Sport behoort volgens Coopmans tot die unieke content. Hij bestrijdt echter dat de zender binnenkort, als de klanten eenmaal zijn toegestroomd, ‘achter de betaalmuur’ gaat. Coopmans: ‘Ziggo Sport is en blijft een gratis kanaal. Ook in de toekomst zal er niet voor betaald hoeven te worden. Dat is mijn belote.’

Voornaam
Coopmans, in het verleden werkzaam bij Unilever, KPN en UPC, is opgegroeid in een West-Brabants nest. ‘De kinderen heetten om en om Jan en Tiest. Mijn moeder heeft daar Baptiest van gemaakt. Ik ben nu vijftig en nog steeds begint bijna elk gesprek met de uitleg van mijn voornaam.’

Baptiest Coopmans was op zondag 24 januari 2016 te gast in het NPO Radio 1-programma De Perstribune van Omroep MAX. Op de site van De Perstribune is het gesprek terug te luisteren.

Presentatie: Elles de Bruin en Govert van Brakel
Eindredactie: Angelo van Leemput

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *