Ruud Lubbers: mensen niet laten verzuipen

Ruud Lubbers

Ruud Lubbers (Foto: Sebastiaan ter Burg)

Oud-premier Ruud Lubbers is duidelijk: je laat mensen niet ‘verzuipen’ in zee. Regeltjes zijn prima, maar het menselijke mag niet uit het oog worden verloren.

Voor het Radio 1-programma Twee Dingen van Omroep MAX legden we Ruud Lubbers vast voor een gesprek over de recente immigrantendrama’s en over zijn persoonlijke betrokkenheid bij vluchtelingen.

Verzuipen
Volgens Lubbers maken de huidige Europese regeringsleiders zich momenteel schuldig aan ‘te bureaucratisch en niet-menselijk denken’. Lubbers: ‘Er is te veel een houding van ‘iedere vluchteling moeten we tegenhouden’. Dat is absoluut fout.’ Met een verwijzing naar het vluchtelingendrama bij Lampedusa zei Lubbers: ‘Je kunt die mensen niet laten verzuipen in de zee. We kunnen niet zeggen: zij mogen er niet in, laat ze maar vergaan.’

Doodschamen
Volgens Lubbers moeten de Europese landen samen ‘verantwoordelijkheid nemen’ om drama’s als ‘Lampedusa’ te voorkomen. ‘Iedereen zegt: we zitten per land met onze eigen verantwoordelijk. En als vluchtelingen in die bootjes gaan zitten, is dat niet onze verantwoordelijkheid. Maar dat kun je in de rede niet zeggen. Ik hoop in hemelsnaam dat we iets doen. We moeten ons doodschamen dat dit gebeurt.’

Het hele interview met Ruud Lubbers bij Twee Dingen, door Elles de Bruin, is hier te beluisteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *