Saskia Holleman: de Nederlandse Che Guevara

Saskia Holleman op PSP-poster

Saskia Holleman (Foto: H.J. Koldeweij)

In een magere week, die werd beheerst door stervende Duitse hoogleraren en Italiaanse dirigenten uit de b-categorie, ging de eretitel Dode van de Week van de Gele Kanarie naar Saskia Holleman. Een onbekende naam, maar wel een icoon.

Saskia Holleman overleed deze week op 68-jarige leeftijd. Ze was het grootste deel van haar werkzame leven actief als tamelijk anonieme advocaat in Amsterdam. Dat ze het toch tot deze rubriek schopt, komt omdat Holleman de naamloze vrouw is op de iconische verkiezingsposter van de PSP uit 1971. Op die foto is de destijds 25-jarige Holleman naakt te bewonderen, in een weiland, met een koe, de armen gespreid.

Vergoeding
Over de poster, die in 2011 werd verkozen tot ‘beste verkiezingsposter sinds 1918‘, is al veel gezegd, bijvoorbeeld dat  Holleman er helemaal niet van op de hoogte was dat haar afbeelding voor een verkiezingsaffiche zou worden gebruikt. En dan ook nog voor een partij waar ze weinig sympathie voor voelde. Ze ging ervan uit dat de fotoreeks alleen in het NVSH-blad Sekstant zou verschijnen. Nog een saillant detail: ze ontving er uiteindelijk een vergoeding voor van 1250 gulden (567,22 euro). En vooruit, nog een posteranekdote: de Dolle Mina’s vonden het maar niks, een jonge, naakte Holleman op een poster. Was dat geen uitbuiting van de vrouw? Werd Holleman niet misbruikt als lustobject?

(….)

Het volledige artikel is te lezen op gelekanarie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *